Gyermek megtakarítás

Gyermek megtakarítás típusok – Melyiket érdemes választani?

Rengeteg pénzt kell előteremteniük a szülőknek a gyermekek számára, például csak az egyetem 3-5 éve alatt milliókban számolhatják a kiadásokat, de a munkába állás költségei sem alacsonyak. Ezekre megoldást kínálnak a gyermekcélú megtakarítások, amelyekről minden tájékoztatást meg lehet találni a grantis.hu weboldalon. Négy nagy csoportja van a gyermekcélú megtakarításoknak. A babakötvény+Start számla. 2006 óta minden gyermeknek automatikusan jár az állam által biztosított 42 500 Ft életkezdési támogatás, amit a Start számlán helyeznek el a Magyar Államkincstárban.

Ez a kezdő összeg havi megtakarításokkal tovább gyarapodhat, ha a szülők Start-értékpapírszámlát nyitnak. Az ide befizetett összegekből babakötvényt vásárol a Magyar Államkincstár. Ennek előnye, hogy nincs kötelező havi befizetés, sem minimum befizetési korlát, viszont infláció feletti kamatot fizet. Érdemes tudni, hogy további előnyei az állami támogatás, a kötetlen felhasználás is. A másik csoport a banki gyermek-megtakarítási számla, amit több banknál van lehetőség nyitni.

Ez nem sokban tér el egy hagyományos bankszámlától, de kiskorúaknak is megnyitható. Bármikor lehet pénzt befizetni rá, és éppen ilyen könnyű kivenni is. Viszont általában alacsonyak a kamatok, ráadásul kamatadóval is számolni kell. Emiatt ez az eszköz inkább rövidebb távon vagy egyéb gyermekcélú megtakarítás mellé ajánlott. A harmadik megoldást a biztosítói gyermek-megtakarítási programok kínálják. Hosszútávra szólnak és piaci alapon működnek, a bennük összegyűlt pénz kamatadó-mentes és szabadon felhasználható.

Ennél a módszernél a gyermekvédelmi opció garantálja, hogy a szülő halála esetén a biztosító kifizeti azt a hátralévő megtakarítási összeget, amit a szerződés rögzít. Kifejezetten gyermekcélú megtakarítás továbbá a TBSZ, vagyis a Tartós Befektetési Számla, ami nem folyamatos, nem havi szintű megtakarítás, miután csak a gyűjtőévben, azaz az első évben van lehetőség a befizetésére, ami minden esetben december 31-én zárul. Azoknak való ez a számla, akik már induláskor jelentős tőkével rendelkeznek.