A karóra időn átívelő története

Az idő mérése nem egy új dolog. Tudjuk jól, hogy az első időmérő szerkezetek már több ezer éve is léteztek. Napórákat, homokórákat és egyéb időmérőket használtak már az ókori civilizációk is. A karóra megjelenése viszont igen sokáig váratott magára. Az első ilyen szerkezetet I. Erzsébet, angol királynő kapta egy főnemestől, az 1570-es évek elején. De még jó néhány évet kellett várni arra, hogy ez a hóbort elterjedjen a nemesek között is. Polgári körökben még ekkor sem volt jellemző a karóra viselése, hiszen ezek igen drága és mutatós szerkezetek voltak, amelyeket nem engedhetett meg bárki magának.

Érdekes tény az is, hogy kizárólag a nők viseltek órát a karjukon. A férfiak zsebórát hordtak. Ennek megvolt az oka. A korabeli órák még igen érzékeny szerkezetek voltak. Már a kisebb mechanikai hatások is kárt okozhattak benne. Ezért biztonságosabbnak vélték a zsebben hordani azt. A hölgyek számára is inkább szolgált ékszerként, valamint státuszszimbólumként a karóra, mintsem időmérőként. A karóra viselése a nők előjoga volt, egészen az 1800-as évek végéig, amikor a férfiak is elkezdték viselni. Sokan azonban furcsa hóbortnak tartották, hogy a férfiak is karjukon viseljék, éppen úgy, mint a nők.

Sőt, egyesek még a csúfság tárgyává is tették azokat, akik ilyen szerkezetet viseltek. Mint sok más hasznos dolog, a karóra is a háborúnak köszönheti a népszerűségét. Az angol katonák kezdték el karon viselhető órává átalakítani a zsebóráikat a második világháborúban, ugyanis gyakran fontos volt, hogy egyeztessék az időt a hadműveletek során. A lövészárkokban azonban körülményes volt mindig előkeresni a zsebekből. Ezért praktikusabb megoldásra volt szükség. A férfi karóra viszont az első világháborúban érte el az aranykorát. A háború végére már jóval többen viselték a karjukon az órát, mint a zsebükben, tulajdonképpen minden katonának volt már karórája, amivel igazi divatot teremtettek a civilek körében is.

A modern ember jelképe lett ez az időmérő szerkezet, aminek egy másik modern eszköz majdnem véget vetett. A mobiltelefonok megjelenésével a karóra háttérbe szorult. Az időmérő eszközök ismét visszakerültek a zsebünkbe. Ma már egyre kevesebben hordanak órát a karjukon, hiszen a mobiltelefon az időmérésére is képes. Talán a legmodernebb okosórák ismét divatba hozzák majd a karórát is. Persze a karóra most sem tűnt el teljesen. Nagyon sokan ragaszkodnak a jól bevált szerkezetekhez. Egyesek praktikus okokból, mások divatból viselnek a karjukon. Az viszont tény, hogy eredeti jelentőségük már leáldozóban van.