A büntetőjogász feladata a védelem

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy milyen könnyen belekeveredhetnek egy büntetőeljárásba. Pedig elég, ha egyszer kihozzák az embert a sodrából, aki olyan megjegyzést tesz meggondolatlanul, ami életveszélyes fenyegetésnek számít. Már ez is elég lehet ahhoz, hogy megtörténjen a zaklatás feljelentés. Akkor is lehet félnivalója az illetőnek, ha olyan kijelentést tesz, ami arra utal, hogy a jövőben más testi épségét fenyegető esemény következik be.

A zaklatás feljelentés emiatt is megtörténhet, nem beszélve arról, amikor már tettlegességig fajulnak a dolgok. Elkövethető a volt házastárs sérelmére, de magatehetetlen, gyógykezelés alatt álló személy is lehet zaklatás áldozata. Sok esetben azok a személyek, akik vezetői pozíciót töltenek be, befolyásos emberek, visszaélhetnek a hatalmi helyzetükkel és ez is indokot adhat a zaklatás feljelentéshez. Nem beszélve a szexuális zaklatásról, amit már másképp kezel a Btk. mivel ez sajnálatos társadalmi jelenségnek számít.

Természetesen ebben az esetben sincs kizárva, hogy bűncselekmény valósuljon meg. A büntetőjogász pontosan tisztában van mindezzel és nem a vádlott dolga lesz, hogy képviselje a saját maga védelmét. Valószínűleg így semmi esélye nem lenne a váddal szemben. Viszont a büntetőjogász olyan szaktudással rendelkezik, ami megnöveli az esélyét a kedvező ítélethozatalnak. Előfordulnak olyan esetek, amikor a feljelentést olyan befolyással bíró személy teszi, aki ellen aligha védekezhetne egy átlagember.

Ahhoz, hogy ez esélyek kiegyenlítettek legyenek a tárgyalás során, a büntetőjogász egy stratégiai tervvel fog előállni. Viszont ehhez mindenképp szüksége lesz az ügyfele közreműködésére. Mindenképp közölni kell a kész tényeket az ügyvéddel, mert csak ebben az esetben biztosíthatja a tökéletes védelmet. Ellenkező esetben olyan részletek kerülhetnek napvilágra a tárgyalás során, amelyek romba döntik a védelmi stratégiát és onnan már nehéz lesz újra építkezni. A Lőrik Ügyvédi Iroda büntetőjogászai előtt nincs két ugyanolyan ügy, ezért egyik eset sincs sablonosan kezelve.