A gyerekfogászat fontossága

 

A gyerekfogászat elsődleges célja, hogy bizalmat keltsen a gyerekekben, eloszlassa félelmeiket és rávezesse úgy a gyermekeket, mint a szülőket arra, hogy a megelőzés és ne a kezeltetés legyen az elsődleges cél. Fontos tudni, hogy egy lyukas tejfog is tud úgy fájni és begyulladni, mint egy maradó fog, és a maradó fogak is csak akkor tudnak majd egészségesen kibújni, ha baktériumtól mentes közeget biztosítunk számukra. Fontos, hogy a szülők felismerjék a megelőzésben rejlő lehetőségeket. A kisgyermekek fogápolása, és a rendszeres fogorvosi kontrollvizsgálat rendkívül fontos és egyáltalán nem elhanyagolható.

A gyerekfogászat segít a problémák leküzdésében. Fontosnak tartjuk, hogy a gyerekek első fogorvosi kezelése, fogorvosi vizsgálata pozitív élmény legyen számukra, hiszen az első vizsgálat, kezelés meghatározó az életükben, ezért kiemelkedő figyelemmel és türelemmel kell közelíteni hozzájuk.

A gyerekek fogai speciális ellátást igényelnek, így a fogorvosi rendelők kifejezetten a gyerekek számára kifejlesztett anyagokkal dolgoznak. Gyerekeinket kicsi koruktól fogva hozzá kel szoktatni a helyes fogápoláshoz és a fogorvosi vizsgálatokhoz, hogy a későbbiekben is az életük része legyenek a fogorvosi vizsgálatok, így megkímélhetjük őket a felesleges fájdalmaktól és a fogorvosoktól való félelemtől.

A gyerekfogászati rendelők ma már széleskörű kezelése lehetőségekkel várják pácienseiket és igyekeznek bizalmat teremteni a gyerekekkel és játékosan, izgalmasan bevonni őket a vizsgálatokba.

Következtetésként levonhatjuk a tanulságot, miszerint mindenképp a megelőzésre neveljük a gyermekeinket, erre fektessük a hangsúlyt, hogy sohase kelljen tartaniuk, félniük a fogorvos bácsitól vagy nénitől, hanem izgalommal várhassák a vizsgálatokat.