pénztárgép használat

A pénztárgép használat 5 aranyszabálya

Ahogy halad előre az idő, úgy változnak a különböző előírások, jogszabályok, amiket fontos betartani, különben azok elmulasztása akár komoly büntetéseket vonhat maga után. Hol vannak már azok a régi szép idők, amikor az emberek elmentek a piacra és kedvük szerint megállapodtak bizonyos termékek értékéről? Ha olyan kedvük volt, akkor cseréltek vagy alkudtak. A kereskedelem színtere többnyire áttevődött már a boltokba, ahol mindennek konkrét ára van. Amennyiben erre megvan a pénz, akkor megvásárolható, ha pedig nincs, úgy csak vágyakozni lehet utána.

Amint a legtöbb esetben, úgy manapság a dolgok kicsit összetettebbek, mint azt a legtöbben gondolják. Sokan úgy hiszik, hogy az eladónak milyen jó dolga van, mert bármit elvehet a polcról. Ez koránt sincs így, főként, ha csak egy alkalmazottról van szó, de még akkor sem, amikor maga a tulajdonos áll be a kasszába. A pénzmozgásokról, tehát az árucikkek eladásról az állam szeret tudni. Minden termék után áruforgalmi adót kell fizetni.

Ennek elmaradása pedig igen komoly jogsérelem, amit büntetnek. A kasszák éppen ezért már online módon csatlakoznak a hatóságok szervereihez. Konkrét szabályai vannak annak, hogy miként kell használni ezeket. Ebben a CMO is sokat tud segíteni. Csak a teljesség kedvéért, itt van néhány kihagyhatatlan pont, ami pénztárgépek kezelésével jár együtt. Az AP számot, ami a készülék egyedi azonosítója jól látható helyen kell tartani. Biztosítani kell a folyamatos online adatkapcsolatot, aminek elmaradása gondokhoz vezethet.

Érdemes a pénztárgép naplót kéznél tartani, amibe a rendszeres évenkénti felülvizsgálat eseményét rögzíteni szükségeltetik. A nyitás és zárás során a kasszában lévő pénz összegét mindig rögzíteni szükséges. Bármilyen pénzmozgás történjen, akár apró behelyezése, akár a szállító személy kifizetése, arról bizonylatot kell készíteni. Mindezek csak néhány, a meghatározó műveletek közül, de minimális gyakorlással és odafigyeléssel gond nélkül betartható elvárások. Mivel sohasem lehet tudni, mikor történik meg egy váratlan ellenőrzés, ezért jobb erre készen állni, mint utólag bánkódni, ha valami el lett felejtve.