A radiátor típusai és jelentősége

A fűtésrendszereknek az esetek többségében két fő alkotóelemük van. Az egyik a kazán, ami megtermeli a hőt, a másik pedig a radiátor, ami eljuttatja a termelt hőt a lakás különböző helyiségeibe. Mindkét alegység egyaránt fontos, hiszen tökéletesen kiegészítik egymást és egymaguk nem lennének jók semmire.

Ezért a fűtésrendszer kiépítése során, nagyon figyeljünk arra, hogy a kazán és a radiátor egymással kompatibilis legyen. Ez az esetek nagy részében nem lehet probléma, azonban előfordulhatnak olyan helyzetek, hogy egyik vagy másik eltérő igényekkel rendelkezik, vagyis nem lehet azokat összeegyeztetni. A radiátor kiválasztásánál a fő szempont a teljesítménye kell legyen.

Ez függhet a méretétől, a kialakításától és az anyagától is. Minél nagyobb egy radiátor felülete, annál több hőenergiát tud leadni adott idő alatt. Azonban a termék kinézetére is figyelni kell. Sok esetben meg lehet oldani, hogy elrejtsük a hősugárzót az ajtó vagy a függöny mögé, de erre nincs mindig lehetőség. Ezért fontosak az esztétikai szempontok is.

Egy modern, elegáns lakás kinézetét nagyon el tudja csúfítani, ha oda nem illő radiátor kerül, de ha megfelelő terméket választunk, akkor tökéletesen beleilleszkedik az összképbe, sőt, még javíthat is rajta. A legtöbb radiátor esetében, a meleg víz a hőt szállító anyag, de ismerünk légradiátorokat és elektromos hősugárzókat is. Első esetben a sűrített levegőt szállítja, míg második esetben elektromos árammal állítják elő a hőenergiát. Ez esetben kazánra nincs szükség.