orp

Mi áll az ORP rövidítés mögött?

Egészségünk közvetlenül függ az általunk fogyasztott ivóvíz minőségétől. Ezért azt nem ajánlott teljesen a gyártókra bízni, hiszen jobb saját magunk ellenőrizni az elfogyasztott víz minőségét. Ehhez olyan speciális mérőeszközök vannak az emberek segítségére, mint amilyen az ORP teszter is.

A használatával szabályozhatjuk a víz egyik legfontosabb mutatóját, a redoxpotenciált. Ennek az optimális értéke 50 és 100 mV között van. Ezen kívül a redoxpotenciál mérését minden olyan vállalatnak is el kell végeznie, amelyik ivóvizet állít elő. Ezt lehetetlen megtenni egy olyan univerzális eszköz nélkül, mint az ORP mérő. Az ilyen eszközök nagy választékban elérhetőek a hazai piacon. Ezek a sokoldalú mérőműszerek kompakt méretűek és lehetővé teszik a víz redox potenciáljának azonnali meghatározását.

A redoxpotenciál hőmérsékletfüggő és korrelál a pH-val. Egyes alkalmazásokban, például a medencevíz kezelésében, az ORP a vízminőség ellenőrzésének egyik fő paramétere, mert lehetővé teszi a vízfertőtlenítés hatékonyságának értékelését.