Valóban nyugdíjba mehetek 40 év munka után?

A nyugdíjazás egyre több embert foglalkoztat, már fiatal korban is. Ezért is fontos, hogy minél hamarabb képbe kerüljön a lehetőségeivel ezen a téren, hiszen senki nem szereti az ilyesfajta meglepetéseket. Azonban nemcsak a fiatalokat foglalkoztatja a téma. Az a bejelentés, ami minden idősödő nőt izgat nem más, mint hogy a 40 évet ledolgozó hölgyek korai nyugdíjba vonulhatnak.

Bizony, az idei évben is folytatódik az úgynevezett „nagymama nyugdíjprogram”, ami abban áll, hogy a nőknek megadatik az a lehetőség, miszerint 40 év munkaviszony után elmehetnek nyugdíjba. Természetesen, ez a bejelentés, ami minden idősödő nőt izgat, hivatalos forrásokban is meg lett erősítve, tehát biztos lehet abban, hogy ez nem a „túl szép, hogy igaz legyen” kategóriához tartozik. Azonban azt is ki kell emelni, hogy a feltételek szigorúak és számos előírásnak kell megfelelni azért, hogy részesedjen a korai nyugdíjazásban, ami a nőket részesíti előnyben. 2014 óta már nagyon sokan kihasználták ezt a lehetőséget. A bejelentés, ami minden idősödő nőt izgat azt is magában foglalja, hogy kortól függetlenül elmehet nyugdíjba, a lényeg, hogy legyen meg 40 ledolgozott év. Amit még kiemelnek a hivatalos források is az, hogy ez a program családtámogatási eszköz, nem pedig nyugdíjpolitikai intézkedés. A program feltételei között felsorolható a már fent említett 40 év jogosultsági idő, valamint az is, hogy a kérvényező nem állhat biztosítással járó jogviszonyban.

Továbbá 32 évnyi kereső tevékenységgel járó biztosítással kell rendelkeznie az illetőnek, és maximum 8 évet tölthet gyermekgondozással. Így jön ki a 40 év és így lesz igaz a bejelentés, ami minden idősödő nőt izgat. Azonban a kiváltságokban csak azok részesülhetnek, akik bizonyos kötelezettségeket is vállalnak. Ilyen például az, hogy ilyenkor már nem vállalhat munkát, viszont helyette teljes öregségi nyugdíjban részesül. A bejelentett munka, alkalmi munkavállalás, szakmunkás vagy épp a szakközépiskolai tanuló kötelező nyári gyakorlata is beleszámít a 40 évnyi munkaviszonyba.