A pajzsmirigy betegség két fő típusa

A pajzsmirigy a metabolizmus rendes működéséért, a szervezetben lévő hormonok egyensúlyának megtartásáért és az egészség megőrzéséért felel, ezért ez a szerv roppant fontos szereppel bír. Sajnos azonban az embereknél előfordul a pajzsmirigy betegség, amelyik a korai felismerés után szerencsére már kezelhetővé vált az esetek java részében.

Az egyik legelterjedtebb kórnak a pajzsmirigy túlműködés számít, amikor is ez a szerv túl sok hormont termel. Ezzel egyidejűleg a fokozott működés miatt a belső elválasztású mirigy megnagyobbodik, ami hamar felismerhető tünetté is válik egyben, jelezve ezzel a beteg személynek, hogy valami nincs rendjén. Ezen pajzsmirigy betegség érdekessége, hogy két típus is ismert.

Az egyik esetben a mirigyben egy túlműködő göb található, a másikban pedig egy ritka autoimmun folyamat eredményeként az egész szerv fokozottabb módon végzi feladatát. Az utóbbi betegség a Basedow-kór nevet viseli. A túlműködést, amelyik egy igen gyakori pajzsmirigy betegség, a vérben található TSH receptor elleni antitestek váltják ki, ami miatt ez a szerv sokkal több hormont termel. Mivel ezek igen nagy szerepet töltenek be az emberi testben, kihatva az összes fontosabb szervre, affektálva a metabolizmust is, a tünetek sokszor igen szerteágazóak, ezért mindenképp egy alapos vizsgálatra van szükség a pajzsmirigy betegség felderítése érdekében. Szerencsére hazánkban rengeteg korszerű, modern berendezésekkel felszerelt rendelőt, kórházat lehet felkeresni a pajzsmirigy betegség kivizsgálása és kezelése céljából.