Szaunát otthonra

Sokféle szauna közül választhatunk

A több évszázada vagy évezrede létező hagyományok esetében gyakran megfigyelhető, hogy lényegi vonásaikat megőrzik ugyan, de a kor igényeinek megfelelően változnak.

Ez tapasztalható a szauna kultúra terén is, ahol bár még mindig a hagyományos módszer a legkedveltebb, mégis már többféle típusa létezik. A legismertebb ezek közül a meglehetősen meleg levegőjű finn szauna, ahol a felmelegített kövekre öntött vízből gőz képződik, ami beindítja az izzadás folyamatát.

Európában a fatüzelésű kályhával működtetett változat a legnépszerűbb, ahol kéményen keresztül hagyja el a füst az épületet, ellenben a füstszaunával, ahol kémény hiányában a füst az ajtón keresztül távozik, viszont az épület belsejében lerakódva tisztán tartja és fertőtleníti is azt.

A modern kor igényeihez igazodva fejlesztették ki az olyan szaunát, ahol a meleget elektromos árammal működő kályha biztosítja, ami gyorsan és könnyen, idő- és energiatakarékosan használható, viszont éppen emiatt a szaunázás kicsit veszít a régi bájából, hangulatából.