Szép munkát végez a medence tisztító robot

Ha tisztán kell tartani egy közepes méretű házi medencét, az a vízforgató készülék működése mellett is, napi tennivalót ad a karbantartónak. Egy medence tisztító robot automatizálhatja a leülepedett szennyeződések eltávolítását, ahogy a vízforgató is kiszűri a lebegő szennyeződéseket.

A Dophni Galaxy egy víz alatt dolgozó robot, 15 méteres gumírozott kábelen keresztül kapja a kinti kezelőpaneltől a működéshez szükséges energiát és vezérlést. Túl nagy feszültség nem kerül a vízbe, csak 29 V egyenáram. Ettől függetlenül, biztonsági okokból, amíg a medence tisztító robot dolgozik, tilos a vízben tartózkodni.

A készülék a két oldalán végigfutó bordás gumiszíj segítségével mozog a medencében, mindkét irányba ugyanúgy, közben egy gumilapátos hengerrel lazítja a lerakódást és a szivattyú segítségével átszűri a szűrőn. A fellazított szennyeződéseket kisebb szívóteljesítménnyel a finom szövésű szűrőzsákba lehet juttatni, amiből a munka végén kézzel kell eltávolítani az összegyűjtött szemetet.

A víz a zsákba két nyíláson keresztül jut be, amelyeket lappantyúk zárnak, hogy kivételkor ne kerülhessen vissza az összegyűjtött kosz. Ez a medence tisztító robot kissé nehézkesen fordul, ugyanis egy motor hajtja mindkét talpat, ezért az egyik oldal megemelésével tud változtatni kicsit a haladási irányon. A medence tisztító robot telepítése egyszerű, hiszen nincs mit szerelni, csak csatlakoztatni kell a vezérlőt a kézikönyv útmutatója szerint.

Még az indítás előtt, a medence tisztító robot jó, ha belemerül a vízbe, ugyanis a start gomb megnyomásakor azonnal dolgozni kezd a szivattyú és szárazon üzemeltetve tönkremegy. Amennyiben a tulajdonos gondosan figyel a medence tisztító robot rendeltetésszerű használatára, akkor az csendben működik, akár éjjel is dolgozhat, nem fog zavarni senkit.

A kábelt a rászerelt úszók tartják lebegve, nem kerülhet be a robot alá, csak követi annak víz alatti útját. Az üzemeltetési nehézséget talán a zsák macerás ürítése jelentheti, hiszen míg más robotok kemény falú kosaras szűrőit a kerti csapnál könnyen lehetett tisztítani, addig a zsákból hosszabb munka eltávolítani a felszedett koszt.