Tudtad hogyan működik a GPS helymeghatározó készülék?

GPS vagyis Global Positioning System rendszereket már szinte mindenki használ, de ennek ellenére nem sokat tudunk a működéséről. Íme, így működik a GPS! A globális helymeghatározás legfontosabb elemei az a 24 darab műhold, amelyek hat csoportban keringenek 20200 km-es magasságban, 60°-os kelet-nyugati eltérésű pályán a Föld körül.

Ezek a műholdak naponta kétszer kerülik meg a földet és 15 méteres pontosságú adatokat sugároznak. A pályamódosulásokról és egyéb zavaró tényezők okozta torzulásokról, a Földön található 5 darab kiszolgáló állomás tájékoztatja őket. A GPS rendszer fontos részét képezik még a mindenki által ismert vevőkészülékek, amelyek begyűjtik és értelmezik a sugárzott adatokat.

Ahhoz, hogy a Föld pozícióit meg lehessen határozni, legalább három műhold jeleit kell befogni, továbbá, ha szélességi, hosszúsági és magassági adatokra is szükség van, akkor már egy negyedik jelenléte is nélkülözhetetlen. Ugye, Ön sem gondolta, hogy így működik a GPS? Hiszen mindenki valami nagyon bonyolult dologra asszociál, amikor az elektronikus kütyük kerülnek szóba.