Beteggondozás profi és amatőr szinten

Sokan nem is gondolják, milyen könnyen történnek balesetek, betegségek, vagy egyéb dolgok, ami után hosszú lábadozás következik. Egy apró figyelmetlenség vagy a korral járó betegség alkalmával, már az ágyban találjuk magunkat.

Ekkor figyelünk fel igazán a beteggondozás jelentőségére. A beteggondozás nemcsak egy hétköznapi munka, amit nyolc órában végeznek. Ez sokaknak hivatás és emiatt igyekeznek úgy végezni a teendőket, hogy közben a beteg életkedvét is helyrehozzák.

Sok család nem szeret idegen ápolókat felfogadni, hanem inkább a szűk családi körben próbálják megoldani a problémákat. Ennek van jó és rossz oldala is. A jó oldala az, hogy a beteg ismeri az ápoló családtagot és így nyíltan tud beszélni, nem lesznek gátlásai.

A hátránya viszont, hogy egy szakképzetlen gondozó nem fogja észrevenni az esetleges tüneteket vagy rosszulléteket, amelyek megjelenhetnek. Súlyosabb betegségeknél ajánlott a profi beteggondozás igénylése és csak ha enyhébb a probléma, akkor próbálkozni otthoni erővel.