A rum eredete és különlegességei

Az égetett szeszesitalok gyártása mind egy alapelven történik, mégis számtalan változatát ismerjük. Ez főleg az alapanyagoknak és a lepárlás utáni érlelésnek tulajdonítható.

A Karib-szigetek környékéről származó rum alapanyaga a nádcukor gyártása során visszamaradó melasz, amit előbb erjesztenek, majd lepárolna, és az ital fajtájától függően, különböző módon, eltérő ideig érlelnek. Ez a karibi jellegzetesség Puerto Rico környékéről származik, ahol már az 1500-as évek elején működtek lepárló üzemek.

A rum hamar a kedvenc italukká vált a környékbeli kalózoknak és a matrózoknak is, így messze tájakra is gyorsan eljutott a híre. Egy érdekes történet ezzel az itallal kapcsolatban, hogy az egyik népszerű jamaikai rum előállítója és névadója valamikor maga is kalóz volt.

Henry Morgan kalózkapitányból előbb Jamaica kormányzója, majd a visszavonulása után a Captain Morgan nevet viselő rum előállítója lett. A 19. században működő több ezer lepárlóból mára csak hét darab maradt, ahol ezt a nemes italt előállítják.