A napallergia kezelése az allergén kerülése

A melanoma az egyik legrettegettebb bőrbetegség, amelytől az átlagember tarthat. Ezt szokták bőrrákként beazonosítani, de tulajdonképpen nem csak ez az egyfajta bőrt érintő daganat létezik. Ha Ön figyel a testére, akkor a melanoma tünetei könnyedén felismerhetőek. Elsősorban azokat érinti, akik sokat napoznak, vagyis több alkalommal tették ki a testük egy bizonyos részét napsugárzásnak. Ez felhalmozódva bőrelváltozást okozhat, így a bőrrák tünetei lassacskán megjelenhetnek rajta.

A melanoma tünetei közé lehet sorolni a viszonylag gyorsan megjelenő foltokat a bőrön, amelyeknek határozott színük van. A melanoma általában növekedni szokott, és amikor a 6 millimétert meghaladja, akkor már komolyan foglalkozni kell vele. Gyakran a már meglévő anyajegyeken kezd kialakulni, ami akár nagyobbá, viszketőssé, hámlóvá és furcsa alakúvá teheti azt. Ezek a dolgok nem az egyik napról a másikra jelennek meg, ezért csak az képes beazonosítani a tüneteket, aki komolyan veszi a teste jelzéseit.

A melanoma kezelése orvos feladata, ugyanúgy, mint a napallergia kezelése. Ahogyan az az allergiákkal lenni szokott, a tünetek nem jelennek meg akkor, ha az azokat kiváltó tényező nincs jelen. Vagyis ha nem kerül napsugárzás közelébe a beteg, akkor a napallergia sem jön elő. De a dolog nem ilyen egyszerű, hiszen sok beteg nem tudja, hogy miért jelenik meg a bőrén az a furcsa pirosság, pöttyök vagy akár hólyagok sokasága. Ha még a tünetek fennállásának ideje alatt el tud jutni bőrgyógyászhoz, akkor ő segíthet beazonosítani az allergiát.

Mint ahogyan a többi allergia típussal is lenni szokott, szigorúan kerülnie kell az allergizáló környezetet. Vagyis nem szabad napsugárzás érje a bőrét. Ez szinte kivitelezhetetlennek tűnhet, hiszen a keze és az arca mindig kinn van. Elég kellemetlen lenne eltakarni azt a nagy hőségben. Így hát a napallergia kezelése azt is magában foglalja, hogy a védtelen bőrfelületére olyan napfényvédő készítményt kell használnia majd, ami direkt az ilyen betegek számára készült. A teste többi részét pedig ruhával kell lefednie.