Budai Szemészeti Központ

Szürkehályog műtét után tényleg nem lesz már szükségem szemüvegre?

A szem, azon kívül, hogy a lélek tükre, még az elsődleges érzékszerv is, amire támaszkodunk. Természetesen ott van még a hallás, tapintás, amelyek a mindennapokban kiaknázhatóak, de ezek kevésbé hatékonyak. Ahogy halad előre az idő, úgy a szervezet veszít erejéből, megújuló képességéből és gyakran léphetnek fel különféle problémák. Sok olyan betegség van, ami a kor előrehaladásával nagyobb kockázattal jelenik meg. A szürkehályog kiemelt helyen áll az összes között.

Elég nagy a kialakulásának a kockázata, ezért megéri erre fokozottan figyelni és rendszeres szűrővizsgálatok keretében kiértékelni a tüneteit. Bár alternatív megoldások, kezelések nem léteznek rá, de a műtéti eljárás révén egyszerűn kezelhető. A páciens régi szemlencséjét eltávolítják, majd azt kicserélik egy újra. Ezek igény szerint választhatóak. Felmerülő, jogos kérdések, hogy miként szolgálnak ezek a lencsék? A Budai Szemészeti Központ szerint a „szürkehályog műtét után, trifokális műlencse beültetése esetén távolra, monitor távolságra és közelre is élesen fog látni szemüveg nélkül”.

A másik opció, amikor monofokális lencse lesz beültetve, akkor ennek a típusától függően távolra vagy éppen közelre lehet élesen látni. Ez személyes döntés, viszont ilyenkor szemüvegre mindenképpen szükség lesz a teljesség megteremtése érdekében. A betegség többnyire a színeket veszi el, de több más panaszt ugyanúgy okozhat. Ennél fogva, a mindennapi életben sok problémát nyújthat, amit jobb mielőbb orvosolni.

A súlyosabb esetek teljes vakságig fajulhatnak, de a gyakorlati tapasztalatok azt mutatják, hogy még ilyenkor is visszaadható a látás jelentős mértékben, probléma nélkül. Megéri tehát a profi szakemberekhez fordulni, akik sokéves tapasztalattal rendelkeznek ezen a területen. A budaiszemeszet.hu weboldalon a felmerülő kérdésekre válaszok találhatóak, valamint az előzetes vizsgálatokra foglalható időpont. Az egészség megőrzése bár egyre nehezebbnek mutatkozik a modern kor, nyugatias életvitele miatt, de azért megéri megtenni mindent érte.