A GKI vizsga célja és menete

Ahhoz, hogy valakiből teherautó-sofőr lehessen, és egy nemzetközi fuvarozásokkal foglalkozó cégnél helyezkedjen el, már nem elég csak az érvényes gépjárművezetői igazolvány (jogosítvány) megléte.

Szüksége van egyéb szakképesítésekre is, mint amilyen a GKI vizsga. Az Európai Unióban ezzel próbálják meg elérni, hogy biztonságosabb legyen az utakon való közlekedés. A GKI vizsga megszerzéséhez nem kötelező elvégezni a tanfolyamot, de sokkal könnyebb úgy letenni a vizsgát, ha előtte részt veszünk a képzésen is.

Itt a gépjárművezetők a vezetéstechnikai alapismeretek mellett betekintést nyernek a közlekedésbiztonsági szabályozásokba, valamint alapfokú egészségügyi és környezetbiztonsági képzésben is részesülnek. Ennek célja, hogy a gépjárművezetőkben kialakuljon egy környezettudatos szemléletmód, hiszen a környezetszennyezés egyik legfőbb forrása a közlekedés.

A GKI vizsga két részből áll, egy írásbeli vizsgából és egy gyakorlati vizsgából. Ezek eredménye alapján a vizsgáztató meggyőződhet arról, hogy a vizsgázó megfelelően elsajátította azt a tudást, amely a balesetmentes közlekedéshez szükséges, és ezeket alkalmazza is.