Rengeteg fajtája létezik a stratégiai társasjátéknak

Egyes játékokhoz szerencse szükséges, míg más típusúaknál a résztvevő taktikán keresztül juthat el a győzelemig. Csupán meg kell tervezni a lépéseket, előrelátónak kell lenni, valamint jó döntéseket hozni. Mindez a stratégiai társasjáték jellemzője, amelyeket pedagógusok illetve gyermekpszichológusok alkottak, hogy kiemeljék a tanulás különböző fázisait.

Természetesen ezen a fajtán belül is rengeteg típus létezik, ami folyamatosan más-más területet mozgat meg a csemetékben. Gyerektől függ, hogy melyik termék van jobb hatással rá, valamint melyik iránt mutat érdeklődést. Már csak ezért is érdemes több játékot is kipróbálni. Persze az a közkedvelt stratégiai társasjáték, amelyik egyszerre több területet mozgat meg és elősegíti a készségek valamint a képességek fejlődését. Mindez szükséges a kicsik megfelelő szocializálódásáért, illetve a helyes kommunikáció és a viselkedési minták elsajátításáért. A remek stratégiai társasjáték egyszerre szórakoztató és gondolkodtató. Ilyen például a Gazdálkodj okosan! vagy a Catan telepesei, amiben már a felnőttek is részt vehetnek.

Mindezek mellett, különböző témájú játékokat is találhat: háborús, kalandos, felfedezős vagy kifejezetten cselszövős típusokat. Tény, hogy a hasonló stratégiai társasjátékkal is szükséges megismertetni a kicsiket, hogy képesek legyenek furfangos gondolkodással nyerni. Ezáltal minden kedvező lehetőséget megragadnak és később az életben is boldogulni fognak. Továbbá, ezeknek a termékeknek csapatépítő jellege van, úgyhogy még a munkatársak is nyugodtan igénybe vehetik.